Er du ny marsvineejer?

Før du anskaffer dig et marsvin

Før du anskaffer dig et marsvin er der nogle ting du bør overveje nøje. Læs også marsvinets bøn. Herunder er listet et par ting du bør have med i dine overvejelser:

Når du anskaffer dig et marsvin, så husk:

Marsvin er sociale dyr, så det vil være en fordel at have to sammen. Med mindre du vil have unger, skal du nok vælge to af samme køn.

Er det tilladt at have dyr der hvor du bor?

Tag et kig i din leje kontrakt.

Hvordan kommer jeg af med affaldet?

Findes der et affalds rum i din ejendom? - og hvis du bor i hus, er der så en genbrugs- eller miljøplads, hvor du kan aflevere affaldet? Marsvineaffald går under kategorien ”småt og brandbart”, samt haveaffald.

Del I - Hvad skal du bruge?

1 bur af passende størrelse, minimum 1 vandflaske pr. bur, 1 flaske renser eller groft salt til at rense flasken, 1 foderskål, 1 neglesaks, 1 transportkasse hvis marsvin bliver syg og skal til dyrlæge.

Del II - Hvad skal du bruge?

Tørfoder som er beriget med C-vitamin, hø (til at spise, og evt. til at putte i) Evt. en høhæk. Varierende grønt.

Del III - Hvad skal du bruge?

Spåner så du kan rense bur efter behov, affaldssække (tilbehør til at rense bur med), 1 lille fejekost (tilbehør til at rense bur med), 1 fejeblad (tilbehør til at rense bur med).

Marsvin og allergi

Marsvin er et pelsdyr, hvor det ikke kun kan være pelsen, men også den daglige brug af hø som indeholder støv der kan give allergi problemer.

Kontakt din læge og få taget en priktest eller blodprøve hvis der er risici for at der kan være allergiproblemer. Husk også, hvis der bor flere i husstanden, at få tjekket hele familien.
Har du venner/familie som ikke kan tåle marsvin og hvad det indebærer, bør du tænke over hvordan du kan indrette dig, så de stadig kan komme på besøg.

Pleje af marsvin

Afhængig af hvilket marsvin du vælger, kan der følge nogle ekstra pleje ting med. Alle marsvin skal have klippet kløer, da de som hos mennesker gror hele livet. Det samme gør pelsen på et langhåret marsvin, og den skal klippes og redes, måske endda vaskes. Vælger du et ”skinny” marsvin – altså et hårløst marsvin, må det under ingen omstændigheder gå koldt. Det er derfor en god idé, først at sætte sig ind i eventuelle specielle forhold eller pleje, ved de dyr du påtænker at anskaffe dig.

Marsvineunger

Der er ikke noget sødere end marsvineunger, og det kan være fristende at lave et kuld. Men du skal huske på at du enten selv skal have plads til ungerne, eller få dem afsat andet sted, og du kan ikke være sikker på at dyrehandleren kan aftage dem.

Derudover skal det tages i betragtning alle de risici der er ved at sætte en hun til han for at få unger. Der er mange komplikationer der kan tilstøde undervejs – som f.eks. drægtighedssyge eller problemer med at føde ungerne. Dette skal også tages i betragtning, ligesom eventuelle dyre dyrlægebesøg uanset tidspunkt på døgnet eller ugedag, hvis der opstår problemer.

Skal dit barn have marsvin?

Da marsvin er gode, sociale dyr er de velegnet som kæledyr både for børn og voksne. Som forældre skal man dog gøre sig nogle overvejelser, da børn under 10-12 års alderen ikke alene kan passe et marsvin. Man må som forældre påtage sig opgaven at hjælpe sit/sine barn/børn med både rengøringen og den personlige pleje som bl.a. at klippe kløer og måske også pelsen, - hvis man altså har valgt et langhårsmarsvin. Der skal også huskes på at marsvin er et lille dyr, og hvis ens marsvin ikke håndteres med en rolig hånd, kan det desværre godt blive hurtigt stresset og "kulret", især hvis man har valgt at få en marsvineunge. - Det er hér som forældrer at du/I også må træde til, og vejlede hvordan man flytter, og sidder med sit/sine marsvin, så det føler sig trygt og i gode hænder. Hvis ikke at dit/dine marsvin føler sig trygge og derimod stressede, vil de hurtigt vise en adfærd som er uhensigtsmæssig, som bl.a. at bide/nappe og slås med sin burkammerat. Dette er desværre set. Så ta' vare på jeres barn/børn med marsvin, og hjælp dem så hele familien får en god oplevelse.

Ekstra udgifter

- Penge til akut brug for dyrlæge, medicin.
- Transport til og fra dyrlæge/apotek.
- Evt. udgifter til ferie pasning - hvem passer marsvin hvis du ikke har mulighed for det

Mere information om marsvin

På Internettet er der forskellige forums, hvor du kan melde dig ind og få mere viden om marsvin.
Vi håber du bliver glad for dette kærlige og trofaste lille dyr.

Besøg bl.a. Dansk Marsvineklubs hjemmeside for mere information, eller Dansk Marsvin Foreningens hjemmeside. Begge hjemmesider ligger inde med rigtig god information omkring pasning og pleje af marsvin. Links til begge hjemmesider finder du under "Links". God fornøjelse.

Besøg Marsvineinfo.dk! Link: http://www.marsvineinfo.dk/

Marsvinets bøn

Vær sød at give mig en kammerat. Jeg kan ikke lide at være alene. Det er så rart med en at skændes med og sove med og popcorne sammen med. Og jeg vil stadig elske dig menneske lige så højt.

Vær sød at se mig når jeg hænger med hovedet og er sløj. Jeg vil ikke have rovdyrene skal spise mig så jeg skjuler jeg er syg så længe jeg kan. Find en sød og dygtig marsvinedoktor der kan hjælpe mig til at blive rask igen.

Vær sød at sørge for jeg altid har vand. Det er ikke rart at være tørstig. Og giv mig god sund mad at spise så jeg forbliver stor og stærk så jeg kan lege.

Giv mig et stort bur og ture i løbegård. Jeg elsker at lege racerbil og gå rundt og undersøge ting.

Når jeg står på burkanten eller kalder på dig er det fordi jeg gerne vil have lidt opmærksomhed. Tag en lille snak med mig og nus mig, så bliver jeg så glad.

Kan du ikke have mig mere så find nogle mennesker der gerne vil passe på mig. Jeg tåler
ikke at blive efterladt i en skov eller i en container så bliver jeg syg og dør.

Dette er min bøn til dig.

Skrevet af Isa Olsen

Du må gerne kopiere bønnen og sætte den på din hjemmeside som mange andre har gjort, - bare husk at oplyse forfatterens navn.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Rose og Bøg's Marsvin | Svar 31.01.2013 17.22

Hej Cathrine, - mange med allergi vælger de hårløse, men det er ikke en garanti for at man ikke reagerer allergisk, da de stadig går i omgivelser med hø osv.

Cathrine | Svar 25.01.2013 20.44

Har 1 spørgsmål om de hårløse marsvin, min mor r allergisk overfor marsvin md pels mn vil d sige at hun så også r md de hårløse o i så fald så li så meget? :)

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

04.01 | 20:36

Der er mange links, der ikke fører til noget.

...
11.12 | 12:06

Hej, jeg leder efter 2 teddy piger. Har du nogen? Mvh, Britta

...
11.09 | 05:02

Hej! Er det rigtigt forstået du slet ikke har unger til salg mere? Hvis ja, må du meget gerne sende mig videre til andre gode opdrættere (gerne på Sjælland)

...
28.07 | 18:43

Hej😊
Jeg ville høre om du evt har en brun teddy han (unge) til salg? Vi mangler en ny legekammerat til vires voksne teddy😊

...
Du kan lide denne side